Glassfika och kommande renovering.

Vardagen rullar på med oerhört jobb just nu, men några pauser att bryta rutinen blir det. Så här inför utvecklingssamtal och höstlov är arbetsbelastningen hög och då är det tur att jag blir ”tvingad” till att göra annat. Annars skulle jag lägga varenda kväll och helg på att sitta framför datorn… Igår hade jag en middagsdejt med en kär vän och idag fick jag bryta rättningen för att fika hemma hos Jeanette och Kåre. Mycket bra! Vi passade på att ta en stund på balkongen för att tanka ljus.

Mycket jobb som sagt. Förra helgen fick jag den briljanta idén att ta med mina läsförståelseprov till frisören, där fick jag ju massor gjort. Det gäller att vara smart 😉 

Annars rullar livet på som vanligt här i Tyresö. J jobbar mycket hemma och drar det tyngsta lasset när det gäller familjelogistiken. Det är jag så otroligt tacksam för! Något som bryter mot det vanliga är att vi i somras bestämde att vi skulle uppdatera vår nedervåning. Vi skiftade därför matplats och vardagsrum med varandra, kastade ut det gamla och så köpte vi nytt. Vi nöjde oss inte med det utan vi bestämde också att vi vill byta ut vår kamin mot en sötare och nättare variant. När vi byggde huset så blev vår nuvarande en kompromiss (lång historia) och nu är vi trötta på den. Den ska mao monteras ner, en ny ska installeras och när vi ändå håller på så byter vi plats på dörren in till gymmet. Och när man håller på med sådant så är det lika bra att måla om hela undervåningen. Så ni gör vi det. Eller inte vi, men en hantverkare. Och nu ger vi oss alltså in i den snurren – renoveringssnurren. Jag hoppas på det bästa men gör mig beredd på det värsta. Pray for us.

Och så är vi igång!

Yes! Läsåret är igång! Jag har nog aldrig varit så redo tidigare som jag var i slutet av den här ledigheten. De två sista veckorna var givetvis härliga men jag hade inte blivit ledsen om jag hade behövt komma in och jobba tidigare än vad jag gjorde. Jag var klar med lovet. Jag var redo att kicka igång hjärnan – och nu känns det som att vardagen är tillbaka igen. Jag har jobbat i lite drygt tre veckor, varav den senaste med vanliga lektioner, och det är nästan märkligt hur både kropp och knopp så snabbt ställer om till rutiner och fyrkantighet. Som lärare är man ju ganska kantig på så sätt att varenda minut under ens arbetsdag är planerad. Allt är en ruta i ett schema, och det känns tryggt för en rutinmänniska som jag.

I år har jag, utöver undervisning med mina åttor och nior, också klivit in i en ny roll på skolan vilket känns spännande och utmanande. Ännu ett sätt att hålla hjärnan alert. Jag har ju nämligen tänkt bli åtminstone 95 bast, och eftersom jag varken gillar korsord eller soduko så får jag stimulera huvudet på annat sätt 😉

Imorgon blir det kräftor och västerbottenpaj. Något vidare sommarväder ser det inte ut som att vi bjuds på och helt ärligt så gör det mig ingenting alls. När det regnar dagtid är det ok att titta på Netflix, visst är det så det ligger till?

Boda Borg i Oxelösund.

Jag ska medge att jag inte är helt nöjd med den här sommaren. Inte pga att vi inte har åkt utomlands utan mer för att vi har varit dåliga på att hitta på saker. J gick på semester först nu så han har mest haft strödagar lite här och där. Och så har jag i ärlighetens namn varit dålig på att få ändan ur. Vi har därför hängt en hel del här hemma. Avkopplande med stundtals lite tradigt. Men – vi avslutade iaf på topp! Eller jag åtminstone, barnen är ju lediga ett tag till.

Mitt sommarlov avslutade vi med en kort resa resa och övernattning i metropolen Oxelösund. Där ligger nämligen Boda Borg, ett Fångarna på fortet-liknande koncept för de allra flesta. Ett stort hus fyllt av uppdragsrum att ta sig an. Visa var väldigt fysiska där man skulle klättra i ganska avancerade banor, medan andra var på en lite mer lagom nivå. Vissa var enkla medan andra var väldigt kluriga och krävde några gångers försök innan man ens förstod vad man skulle göra. Uppdragsrummen, eller questarna som de kallades, var mycket svårare än vad jag hade trott innan, så vi gick därifrån med sex eller sju stämplar som bevis på att vi hade klarat uppdragen. Vi var antingen för svaga eller för korkade för att klara fler 🙂

Superkul utflykt!

En sväng till Stugan.

Vi behövde en sväng till till Stugan innan den här sommaren skulle ta slut. Förra gången vi var där, i samband med hemfärden från Järvsö, hade vi otur med vädret. Denna gång såg himlen bättre ut.

Det finns hur mycket blåbär som helst ute i skogen, och orimligt mycket bara på tomten, så jag tvingade ut min lilla familj för att plocka till mammas efterrätt. Jag hann knäppa av några bilder innan mina barn tröttnade, men tillräckligt för citronkrämspajen fick vi till slut ihop.

Eftersom vädret visade upp sig från sin bästa sida passade vi på att åka till samma golf som vi testade förra gången vi var här – vi ville visa den för J. Stenö camping ligger verkligen så otroligt vackert till precis vid havet, så det blev en runda äventyrsgolf och sen åt vi en oväntat god lunch på restaurangen. Jag kunde inte låta bli att småsnegla på alla människor som åt där och som jag utgår bodde på campingen. De såg ut att ha så trevligt liksom, medan jag inte kan låta bli hur mycket vi skulle tära på varandra om vi tryckte in oss i en husvagn. Det är ett tålmodigt folk tänker jag.

De resterande dagarna struntade jag i att det var fint väder. Japp, jag hade tagit med mig ett 1000-bitarspussel till Stugan och det satte vi oss (inomhus) och lade tillsammans. Sen köpte vi ett till som vi också hann lägga. Supertrevligt! Barnen var inte intresserade av det (tack för det) utan de ville bara fiska. Bara. Så min pappa hängde snällt med, varje gång. Det blev några abborrar faktiskt, men alla fick åka tillbaka i sjön. Jag är lite glad över det faktiskt – att barnen verkligen tycker att det är själva fiskandet som är grejen, inte att man måste ta vara på och äta upp fisken.

Utflykt till vackra Mariefred.

Mariefred. Det är ett utflyktsmål som har legat på min lista länge men att ta sig dit har liksom inte blivit av. Förrän nu. Planen var först att vi skulle följa med Oscar&Janah till Julita gård men då det visade sig vara stängt så fick vi planera om. Det fick bli Mariefred. Vackra och ursöta Mariefred.

Vi började med att traska in på Gripsholms slott. Jag har svaga minnen av att jag var här med mina föräldrar som liten, jag tror till och med att vi tog en guidad tur, men idag gick vi inte in utan vi nöjde oss med att strosa runt på slottsområdet. Slottet ligger så otroligt vackert precis vid vattnet och man kan inte låta bli att slås av hur mäktigt det är när man går omkring, Det är ju så stort!

Maltes relation till Mariefred är att PAX-böckerna utspelas där så jag hade i förväg sålt in vår utflykt med denna koppling. Jag hade till och med hittat en promenadkarta på kommunens hemsida som lotsar en i PAX-brödernas fotspår. Vi följde den inte till punkt och pricka men många av sevärdheterna passerade vi ändå. T ex slottet (såklart), orangeriet ovan, kyrkan samt Mariefreds skola där ju de fiktiva bröderna går.

Malte tyckte att Mariefred påminde lite om Gränna och jag kan förstå vad han menar. De pastelliga fasaderna mot kullerstenarna och vattnet i kulisserna. Grönskan och de prunkande rabatterna. Det är så här Sverige är som vackrast.

Mariefred var en hit! Perfekt avstånd för en dagsutflykt. Vi hann med att promenera runt stan och ta en glass i hamncafét – och – det regnade inte. Tumme upp på vår åttonde bröllopsdag! 🙂

Siggesta gård.

Vi har haft en dag i Siggesta och oj vilken lyckad dag det var! Jag hade glömt hur himla trevligt det är där borta, det är svårt att bli uttråkad.

Vi kom dit före lunch och inledde vårt besök med att titta på hönsen, testa den lilla hinderbanan och spela bangolf. Så klart. Just denna bana har jag spelat tidigare men då det var för ca tjugo år sedan (herregud) så kunde jag inte njuta av några fördelar. Det gick dåligt, riktigt dåligt, men det var kul ändå. Den här banan är aningens eftersatt men ändå fin då varje bana representerar smultronställen på Värmdö, typ Värmdö kyrka, porslinsfabriken och Gustavsbergs bibliotek.

Efter bangolfen ville vi testa skogshinderbanan så med lite mat i magen promenerade vi bort till skogen. På vägen passerade vi fotbollsgolfen och jag måste säga att det såg ganska kul ut så vi måste definitivt återvända för att testa. Idag hade vi inte riktigt tiden eller orken till det då solen gjorde oss möra.

Åter till skogshinderbanan! Den här tyckte båda barnen var rolig men Anton kanske var lite liten för vissa delar. Han skulle ha behövt längre ben och större muskler helt enkelt 🙂 Han körde på ändå men jag tycker lite synd om honom då han ständigt får känna att storebror ofta klarar saker lättare än honom. Det här är något vi får jobba med, hitta på saker som Anton kommer klara bättre än Malte och där hans lite mindre storlek kan vara till hans fördel.

Födelsedagsfirande, Yasuragi och ännu mer bangolf.

Nu har vi varit hemma i Tyresö ett tag och det känns som att vi gör allt och ingenting. Ena stunden känner jag mig rastlös och tycker att jag har ”slösat” bort vår ledighet på alldeles för mycket hemmahäng, och andra stunden känns det som att jag inte har fått en lugn stund. Sanningen ligger väl någonstans däremellan.

Medan J har jobbat en hel del (hemifrån men ändå) har jag och barnen hittat på saker. Småutflykter som att cykla till bangolfen eller äta glass i centrum.

En helg tog jag och J paus och bodde på Yasuragi en natt. Jag hade bara varit där på vintern tidigare så det var härligt att få uppleva att kunna gå ut till de varma källorna utomhus utan att nästan frysa ihjäl på vägen dit. Eftersom jag var där med J blev det också en hel del bastande vilket också var nytt då jag har skippat det tidigare. Yasuragi är verkligen otroligt avkopplande och det är något visst med att gå runt i sin yakuta precis som alla andra, ingen sticker ut. Middagen var dessvärre en besvikelse, trist och snål, men något annat kan jag inte klaga på, det är underbart där ute i tallskogen.

Väl hemma i Tyresö kom Sofia&Emelie&Nathalie och checkade in under två nätter i gästrummet. Under denna sommar får man göra det bästa av situationen, varför inte semestra hemma hos varandra? 🙂 Vi åt gott, badade, pratade inredning och spelade ännu mer bangolf.


När de checkat ut checkade mina föräldrar in! De hade nämligen tagit sig till Tyresö för att fira allra finaste Malte som fyllde elva år. Bara det är ju galenskap, hur kan det ha gått så lång tid sedan har var en liten korv på inte ens tre kilo? Hur kan den där lilla flurpen ha hunnit bli en ganska vettig liten människa på den här tiden? ❤️ Malte firades som vanligt i solsken på altanen med samma sällskap som vanligt, men vi saknade farfar Anders och farmor Lillan som karantänar sig på Södermalm. Allt var, och är, mao inte riktigt som vanligt.

Trolska skogen och mellanlandning i Stråtjära.

En Otto i svampskogen

Efter en vecka i Järvsö är vi nu tillbaka i Tyresö igen. Borta bra men hemma bäst kan appliceras på den här utflykten också, det är någon speciellt med att rulla in på uppfarten hemma. Den här veckans regn har gjort underverk för färgen på gräsmattan och potatisblasten sträcker sig nu nästan en meter över marken.

Vi avslutade vår tur i Järvsö med en utflykt till Trolska skogen norr om Hudik. Trots att jag hade hört så mycket gott om sagopromenaden blev jag ändå positivt överraskad, det var mycket sötare och mer genomarbetat än vad jag hade trott. Ebbe var kanske lite för liten för att orka hålla intresset uppe så länge (han var mest intresserad av broar) och Malte var kanske aningens för gammal, men han tyckte ändå att det var en mysig utflykt. Det fanns så mycket att se, så många små detaljer utplacerade i skogen! Jag vet inte helt säkert hur upplägget är i vanliga fall men i dessa coronatider fick man boka in sig på en tidsslot och så blev man lotsad runt i skogen. Lite tidspressat var det, man fick skynda lite mellan scenerna så det fanns inte alltid tid att stanna till och titta på allt, men under rådande omständigheter så förstår jag att de behövde göra på det här sättet.

På lördagen packade vi ihop oss från huset vi hade hyrt och åkte sen timmen till Stråtjära och mina föräldrar. J cyklade för att få några mil i benen. I stugan hade vi lite otur med vädret men barnen hann fiska en hel del och de fick sin önskan uppfylld genom att få golfa vid Stenö havsbad. Det senare gjorde vi i regn och stundtals ganska hård vind 😊 Barnen hade golfat där tidigare men för mig var det första gången. Fantastiskt fina miljöer precis vid stranden – och banan var inte fy skam den heller!Loppis i Bergvik och utflykt till Växbo.


Precis som i resten av landet har vi haft lite otur med vädret den här veckan. Vi fick ett par dagars sol- och badvärme när vi kom hit men sen slog det om till svalare grader. Idag skulle det dessutom regna vilket innebar att vi behövde hitta på någon aktivitet som fungerar inomhus. Knepigt! Janah var fortfarande på jakt efter fler loppisar och då hon vart hon än vände sig blev tipsad om loppisen i Bergvik så bestämde vi oss för att åka dit.

Jag är ju ingen riktig loppisbesökare så jag skrotade runt lite bland böckerna men nöjde mig sen med att sätta mig i en soffa och titta på när andra gick runt och lyfte på saker, vände och vred på prylarna och funderade om de skulle kunna passa någonstans hemma. Vi köpte faktiskt lite Lego till Anton, det ska jag ändå ha sagt 😊

Efter loppis hade vi passerat lunchtid för länge sedan och behövde mao få något i magen. Då vi passerade Växbo föreslog jag att vi skulle äta något på Växbo bageri på tillbakavägen. Sagt och gjort och när vi var mätta i magen promenerade vi över vägen och släppte barnen lösa bland kvarnar, ärtpåsar, gungor och styltor. Jag saknade grisarna Malte tittade på när han var här för en massa år sedan, men det fanns gott om annat för barnen att underhålla sig med.


Vi kikade in lite i smedjan och såg smeden banka på en blivande ljusstake, sedan gick vi över till kvarnen där barnen tog en konstnärlig paus och målade skyltar. Skojigt och rofyllt.

 

Järvzoo och Torön.

Det här är vi på väg över bron till Torön. Dagens plan innehöll inga större utsvävningar utan efter frukost begav vi oss iväg till en förskola för att leka på gården och därefter åkte vi till den lilla ön Torön för att äta lunch. Den här bron/bryggan ut till ön var inte att leka med då vinden ven och vågorna slog hårt. Väl över möttes vi av en urgullig ö med fina badplatser och en restaurang. Den bjöd dessutom på en riktigt smaskig halloumiburgare! Till kvällen ägnade vi oss åt traditionsenlig bangolf, denna gång testade vi campingen i Järvsö. Jag kom tvåa, det är värt att dokumenteras 😊

Igår var planerna lite mer rediga då vi tillsammans med Oscar&Janah med barn åkte till Järvzoo. Vi var där för ett par år sedan och det var en ganska trevlig liten promenad runt.

Halvvägs genom björnar, vargar och lokatter stannade vi och tryckte i oss hälsingeklämma i solen. Vi passade också på att kika på området där de spelade in Wild Kids. Vi var stora fans under våren när vi tittade på det (hejade givetvis på laget med Tyresö-tjejen) så det var kul att se ”scenen” där de spelade in tävlingarna.