Äppelmust på Värmdö musteri.

20121014-135712.jpg20121014-135611.jpg

Vi hade verkligen en grym lördag igår! Jag älskar när vi lyckas fylla våra helger både med praktiska ”måsten” och med nöje och avkoppling. Igår lyckades vi dessutom kombinera de två med ett besök ut till Värmdö musteri på Ingarö. Vi hade ganska mycket äpplen plockade hos Js farmor och farfar men man kan ju inte göra hur mycket äppelmos som helst! Istället för att slänga dem åkte jag, mamma och Malte den ganska långa turen från Tyresö för att se hur det går till när man gör must.

Jag vet inte hur många kilon äpplen vi hade från början men säg att det totalt var en knapp Ikeakasse. Dessa sköljdes rena i ett stort bad och sen slussades de vidare för att pressas till must. Jag hade ingen aning om hur mycket must det skulle kunna tänkas bli men jag hade definitivt inte trott att det skulle bli 25 liter! Jag valde att få det i 2,5-lutersdunkar då det är lättare att få plats med i frysen. Jag valde att få råmust så den håller sig ca en vecka i kylen. Man kan välja att få det pastöriserat också men jag tyckte inte att det var värt kostnaden.

Nästa år tänker jag plocka mycket mycket mer äpplen att ta med till musteriet och då kommer jag vilja att de tappar upp det på bag-in-box. Då håller den i nio månader i rumstemperatur! Sehr gut!

20121014-135623.jpg20121014-135630.jpg20121014-135640.jpg20121014-135649.jpg20121014-135657.jpg20121014-135706.jpg

4 thoughts on “Äppelmust på Värmdö musteri.

  1. WOW! Det hade jag ingen aning om att man kunde. Va kul!
    Ringa direkt mamma och frågade om äpplen men dom hade gått åt.
    Men nästa år, då jäklar!

  2. Vilket bra tips, hade jag ingen aning om att man kunde göra. Bag in box låter ju prima. Måste varit kul för Malte att se!

  3. Pingback: Nyårskrönika 2012 | tantalexandra.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *