20-timmarsveckor i Tyresö.

20130821-073902.jpg

Jag och J var på föräldramöte på Maltes förskola igårkväll, faktiskt det första under våra 1,5 år där. De har inte bjudit in till något tidigare. Den här gången hade de bjudit in alla oss ”nya” föräldrar som har barn som precis har börjat på storbarnsavdelningen. Det var ett jättebra möte med mycket information kring hur deras dagar och veckor ser ut och vilka, ganska små, skillnader i rutiner det är mellan att gå på småbarns- och storbarnsavdelningen. Det var kul att träffa alla pedagoger för trots att Malte har gått på den här förskolan ganska länge så är det några pedagoger jag aldrig träffat. Sådana som jobbar korta dagar och kommer efter Malte och går före honom. De verkar vara ett bra kompetent gäng.

Det var bara en grej som irriterade mig, och det är fasen bra jobbat med tanke på att jag är en lättirriterad typ! 🙂 En mamma, helt nyinflyttad i Tyresö och med en fyraåring på förskolan och en fyramånaders hemma, ställde frågan om vad det är för regler som gäller när man är hemma med ett barn om dagarna. Då svarades det väldigt fort att Tyresö är en 20-timmarskommun. Som svar på frågan vilka tider som gäller då så svarade hon att det får man inte välja själv utan det vill pedagogerna att man som förälder bestämmer i samråd med dem så att man lägger ett schema som är det bästa för barnet eftersom det kan vara väldigt olika.

Det här var givetvis inga nyheter för mig men ändå, vänta lite, tillåt mig skratta! Hahaha! Har man 20-timmarsveckor för storasyskon i en kommun så är man väldigt tydlig med vad man tycker är viktigt och inte är det barnets bästa iaf, det är väldigt klart.

20-timmarsveckor är ett hån mot alla de förskolepedagoger som har gedigen utbildning men ändå får kämpa hårt med att legitimera sina yrken och kompetens. I och med den nya läroplanen som kom för nästan 20 tjugo år sedan förändrades förskolans uppdrag och gick från ”daghem/barnpassning” till att vara en pedagogisk verksamhet som ska komplettera familjen och det föräldrar kan ge sina barn. Till exempel att jobba med socialt samspel med andra barn, att jobba med språkutveckling på ett annat sätt än vad ”outbildade” föräldrar gör hemma osv. Om det var så att förskolan inte gav barnen allt det där som man menar att barn inte får hemma, om förskolans verksamhet innebar barnpassning medan föräldrarna är på jobbet, ja då är ju förskolepedagogernas utbildning och erfarenhet helt onödig.

Om man ändå hävdar att förskolan och förskolepedagpogerna har en viktig roll och är precis lika viktiga som lärare i skolan – något alla vi föräldrar som har barn i förskola vet är sant – så går 20-timmarsveckor stick i stäv med det. Barn har rätt till pedagogiskt utbildad personal i en pedagogisk verksamhet varje dag, hela dagarna, för det är viktigt för barnets utveckling, men när barnet får ett syskon så är det helt plötsligt inte lika viktigt längre. Helt plötsligt är en förälder precis lika kompetens som en förskolepedagog. Det går ju inte ihop.

Det här är givetvis inte bara ett hån mot alla fantastiska förskolepedagoger utan också mot de barn som blir drabbade. Malte är fyra år. När man är fyra år har man (oftast) ett stort behov av att träffa andra barn, att bli stimulerade till lek och lärande. Något jag som förälder har väldigt svårt att ge honom då jag kommer ha en bebis hängandes i bröstet timme ut och timme in. ”Nej Malte, jag kan inte leka med dig nu, bebisen ska äta. Nej Malte, jag kan inte leka med dig nu för bebisen måste vaggas i min famn för att inte gallskrika en hel dag. Nej Malte, nu får du lugna ner dig, sluta skrik, dämpa dig, bebisen ska sova. Väck inte bebisen! Nej Malte, nej.”

Varför jag blev irriterad på föräldramötet? Jo, för att pedagogen inte sa ett ord om att det finns möjlighet att få dispens hos kommunen om man vill ha fler timmar för barnet på förskolan. Det är det ett jäkla hysch hysch om. Jag läste det dock i en artikel i Mitt i Tyresö för knappt år sedan, då sa en skolpolitiker att jo, det går att söka dispens, men det är väldigt få föräldrar som gör det så slutsatsen de drar är att 20-timmarsvecka funkar bra. Föräldrar är nöjda med detta. Länk HÄR och HÄR. Jag kan upplysa kommunen om att föräldrar inte är nöjda med detta. Det finns två skäl till att föräldrar inte ansöker om dispens:

1. Föräldrar vet inte ens om att möjligheten finns.
2. Man vill inte vara den föräldern som inte vill vara med sina barn. För man är ju rädd att det tolkas som så.

Jag kommer testa att vara hemma med Malte utefter den 20-timmarsregel som idag finns. Antingen så är han hemma med mig torsdagar och fredagar och går lite längre dagar måndagar-onsdagar, eller så går han kortare dagar måndag-torsdag. Det är de två alternativen som finns om jag förstod det rätt. Men märker jag att Malte inte mår bra av det, att det går ut över honom på något vis, då ansöker jag om dispens. Det är ju mitt ansvar som förälder. Man kan tycka att det är ett ansvar som även borde ligga hos Tyresö kommun, men så är det tydligen inte. Och det är under all kritik.

 

12 thoughts on “20-timmarsveckor i Tyresö.

 1. Jag skulle ju som sagt ha ansökt om dispens tror jag för Tyra om bebisen kommit nu. Vi hade chefen för hela utbildningsnämnden på ett möte för nått år sen, då påpekade typ alla att 20-timmars regeln är toppen för barn 1-3 år. Men sen är det ju allmän förskola från 3 år, eftersom man tycker att barn behöver förskolan. Så då borde alla ha samma rätt till samma antal timmar. Ordförande för nämnden tyckte inte det, utan att det funkar bra som det är idag, att föräldrar får söka dispens för de barn som behöver mer än 20 timmar.

  Jag håller med kommunen om att 20-timmars regeln är bra för småbarnen, dessutom håller det småbarnsgrupperna lite mindre. Men jag har ju också den inställningen generellt vad gäller förskolan, jag önskar mycket mindre barngrupper än vad som finns idag. Men från 3 år tycker jag att pedagogiken tar över så tydligt och BRA.

 2. Inte bra… vet att Sollentuna har 15 timmar men personligen tycker jag 30 timmar är bäst.

 3. Usch vad jag blir ledsen när jag läser det ni skriver. För mig är det så svårt att förstå att ni inte villl träffa båda era barn så mycket som möjligt? Hur ska de kunna lära känna varandra och skapa fina band till varandra? Syskon är väl ändå det viktigaste man har, hela livet? Kompisar och personal kommer och går men för att få trygga fina individer tror jag att man behöver mer hemmatid. Det fungerar alldeles utmärkt att ha bebis och storasyskon hemma samtidigt. Klart att det kan vara mycket att göra emellanåt och tufft periodvis men det är helt klart värt det. Att få se dem utvecklas och leka mer och mer tillsammans och njuta av varandra. Här har lillasyster hunnit bli nästan två och storebror tre och ett halvt och vi kommer fortsätta vara hemma i minst två och ett halvt år till allihop. Visst, Malte är fyra år och en fyraåring är stor. Utnyttja det i stället och låt honom vara med i allt du gör. Låter man barnen vara med så växer de och lär sig på samma gång. Vardagspedagogik. Tänk vad mycket man kan lära sig bara om livet genom att få vara hemma med förälder och syskon. I allt man gör i vardagen kan man väva in både räkning, språkutveckling, biologi mm mm. Om du till exempel fångar Maltes nyfikenhet kring bebisen så kan ni tillsammans lära er massor.

  Det är märkligt att man i Sverige lyckats få sådan genomslagskraft på hur viktig förskolan och dess pedagogik är. Glöm inte bort att de allra flesta av oss föräldrar är tillräckligt kompetenta och kan hjälpa våra barn att utvecklas och lära sig sådant som man behöver kunna tills dess att man börjar skolan. Man måste så klart ha lite fantasi och mycket ork men ack vad roligt det är!!! Kompisar och andra barn kan man givetvis träffa ändå för det är viktigt att lära sig vara i grupp också. Men det går ju att lösa på annat sätt än att barnen är på ”institution” hela dagarna. Jag hoppas att fler vågar gå mot strömmen och vågar stanna hemma med barnen längre. Tror det lönar sig i längden med mindre stressade barn och barn som också tycker om att vara hemma. Varför vill man ha barn om man bara träffar dem korta stunder varje dag när både barn och föräldrar är trötta efter långa arbetsdagar på förskola respektive jobb. Inte konstigt att det blir bråk och tjafs de få timmar som man är tillsammans. Vad sätter man först? Sin egen karriär och sitt välmående eller barnens? Är barnen bara något man ”skaffar” för att man ”ska” eller för att man verkligen vill ha barn och älskar att vara med dem och se dem utvecklas? Läste en klok sammanfattning på det hela häromdagen: ”Att lämna bort sina barn är som att låta någon annan gå på bio i sitt ställe.” Ta en funderare på det och njut av era barn så mycket ni kan så länge ni får. Vips så är de stora och då kanske man står där och undrar vad som hände.

 4. Nacka hade 15-timmarsvecka när jag fick Oliver. AnnaMaria gick på dagis mellan kl 9-12, det var det värsta året i hennes liv! Hon saknade sina vänner jättemycket.

 5. Hej Louise. Tack för din kommentar! Jag har funderat på hur jag ska svara på dina tankar i ett par dagar nu men har kommit fram till att det är svårt att bemöta när du väljer att ta utgångspunkt i att vi föräldrar ”inte VILL vara med våra barn”. Det blir så tydligt att vi aldrig kan förstå varandra då. Jag håller inte med dig i din kommentar på så otroligt många punkter, men vi kan lämna det så.

  Lycka till med dina små!

 6. Hej och tack för din kommentar. Synd bara att du inte vågade bemöta mina tankar mer. Ja, jag känner att ni inte vill vara med barnen. Hur ska man annars tolka det? Ni väljer ju aktivt själva att INTE umgås med era barn när ni verkligen har chansen. Det är en sak om man inte har ekonomisk möjlighet att vara hemma länge med dem men när man ändå är hemma med småsyskon så blir det ju ett aktivt val. Tids nog kommer de få vara i pedagogisk verksamhet ändå. Min förhoppning är att vi vuxna vågar tro mer på oss själva och på våra barn. Att vi faktiskt är kapabla att ta hand om våra barn och få dem till trygga, fina individer och se dem växa ut utvecklas varje dag. Men visst kräver det mycket av oss vuxna för att det ska fungera och det är många tydligen inte redo att satsa på. Det är ju oftast lugnare att bara ha en bebis hemma. Lycka till framöver med nya familjemedlemmen.

 7. Vilket bra och viktigt inlägg i debatten (du borde för övrigt skriva en debattartikel och skicka in den till Mitt i). Jag är med dig helt enig. Här i Stockholms kommun har vi 30 timmar och jag har för mig att Haninge inte har någon begränsning alls – de lägger ansvaret på föräldern att själv bestämma vad som funkar för sitt barn. Så var det i alla fall för några år sedan. 20 timmar är väldigt, väldigt lite tid. Både för förskolebarnet som missar viktiga stunder med sina vänner och den pedagogiska verksamheten och för dig och din nya bebis. Vi vet alla som har haft småbarn att bolla med en bebis inte är en promenad i parken. Den första tiden är tuff och ska man som mamma orka med vaknätter, amningar, mjölkstockningar och alla andra tokigheter vi jonglerar med som nyförlösta behöver vi tid för återhämtning. För att kunna vara bättre mödrar åt våra stora och små barn. Jag blir helt tokig när jag tänker på att vi själva inte får bestämma över när vi ska få ha våra små på förskolan. Malte kommer säkert att lära sig bli tålmodig med bebisen och att den tar tid – men han kommer också säkert sakna sina vänner. Mitt tips är att kolla upp om någon ni känner (eller någon på BVCs mammagrupp) har samma situation, alltså fler än ett barn och att det barnet och Malte är i ungefär samma ålder, då kan ni synka era tider och på så sätt får Malte en stimulerande lekkamrat även utanför förskolans rigida 20 timmar.

  Stor kram

 8. Hej,

  Håller helt med dig om att detta är uppåt väggarna, 20-timmars kommun, är det ett skämt eller bara ett hån?!
  Att sedan någon människa väljer att kommentera det du just beskrivit ovan med att ”du vill inte umgås med dina barn” är också något jag inte förstår.
  Själv sitter jag i sitsen där jag har vår dotter i förskola i Stockholms kommun för att Tyresö INTE kan erbjuda modersmållstöd i minoritetsspråket Finska (enligt lag), jag behöver således åka 2h/dag och det blir en väldig styckad dag för vår dotter med för att inte tala om hur vardagen kommer att bli för den nyfödde…

  Upp till kamp alla barnfamiljer, vi vill också ha 30-timmars veckor likt alla andra kommuner så kan ju alla andra som önskar färre timmar göra som DE vill och inte nyttja alla timmarna, men valmöjligheten MÅSTE finnas där.

  Bästa hälsningar,
  M.

 9. Hej! Så bra skrivet!! Håller verkligen med.. Får man fråga om du sökte dispens och fick du det?
  Jag bor också i Tyresö och har barn på 5, 2 och 1 år. Jag ansökte om dispens för 5-åringen för att han verkligen behöver det. Han går tis-fre och är hemma måndag och fredag. Alla dagar ser inte lika ut men ofta är det fullt upp med de två små och då hade det självklart varit bättre för honom att vara på förskolan och leka av sig med sina kompisar.
  Jag beskrev tydligt varför jag behövde fler timmar för 5 åringen, MEN förskolechefen ansåg att han inte alls behövde det. Suck..
  Med vänlig hälsning, Martina

 10. Hej Martina! Åh vad tråkigt att höra att er dispens blev avslagen! Jag testade att ha Malte hemma under hösten 2013 men insåg ganska snart att att vara en ”duktig” förälder, som skulle göra kommunen nöjd, gick ut över Maltes välmående. Han blev ganska aggressiv mot mig här hemma, troligtvis för att han var understimulerad. Vi upplevde också att han kände sig utanför barngruppen på förskolan. Han slutade prata om kompisarna där och sa ofta att han hade lekt själv osv. Pedagogerna intygade att så inte var fallet men för mig räckte det med att Malte ’upplevde’ att det var så. Vi ansökte om dispens där vi enbart tryckte på Maltes behov av fler timmar i förskolan. Att jag själv var helt slutkörd och att lillebror Anton behövde lugn och ro var inget jag tog med. Fokus ska ju ligga på förskolebarnet och dess behov. Jag bifogade också ett intyg från vår BVC-sköterska, sen fick vi vår ansökan beviljad ganska fort. Terminen efter ansökte vi igen (man får ju bara beviljat terminsvis) och då fick vi dispens ända till Maltes lillebror börjar i förskolan (april 2015). Väldigt skönt! Nu går Malte alltså fyra dagar i veckan, kl 8.30-15.

  Om du märker att din femåring mår dåligt av att vara i förskolan så lite så stå på dig! Tjafsa lite! Hänvisa till förskolans läroplan, det finns massor däri som man väldigt fort kan se inte blir uppfyllt för en femåring om hen är på förskolan för lite. Jag tryckte också på att Malte börjar i förskoleklass snart och faktiskt behöver övning inför det.

  Lycka till Martina!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *