Utflykt västerut.

Idag, på den sista dagen av påskhelgen, packade vi in oss tidigt tidigt (kl nio tycker jag är tidigt när man har semester med två barn :)) i bilen och började åka västerut. Det var dags att åka till Limassol där mina släktingar bor. Malte var väldigt förväntansfull, det märktes på alla frågor han hade om vilka som skulle vara där. Han hade fått titta på bilder innan så han hade helt ok koll på vad de hette och hur släktskapet ser ut. Vem som exempelvis är min farmor, vem som är pappous lillebror och vem som är Maltes syssling osv. Han är en i period där han tycker att sånt här är spännande, han börjar se sig själv i ett större sammanhang där det finns fler i familjen än bara vi fyra i Tyresö. Det har inte minst märkts på hur han allt oftare pratar om sina två kusiner som bor i Oslo, han pratar om dem som om de är högst närvarande i hans vardag, trots att han inte har träffat dem så många gånger. Det känns väldigt roligt!

Tillbaka till vår utflykt! När vi ändå var ute och åkte passade vi på att åka till byn Avdimou som ligger lite bortom Limassol, på väg till Paphos. Där bor min kusin Efi och hennes man Michalis som förförra sommaren åkte på semester till Tyresö och Hälsingland. Vi fikade en stund hemma hos dem och jag fick se deras hus som Michalis nu håller på att renovera upp. På bakgården växte något så exotiskt som ett guavaträd (en guavafrukt släppte från grenen och höll på att träffa min pappa i huvudet :)) och en gran från de hälsingländska skogarna! De hade tagit med sig två stycken hem till Cypern och en av dem har tagit sig.

20140421-214729.jpg20140421-214741.jpg
Fika i Avdimou!

Efter en fikastund där plockade vi ihop våra saker och åkte tillbaka till Limassol och hem till min farmor där vi skulle äta. Där möttes vi, förutom av farmor Alexandra förstås, av min pappas bror Themos och frun Yiota (de bor på övervåningen i samma hus som farmor), deras dotter Alexandra+man och min kusin Nikolina+man+barn (ni märker att vi gillar mitt namn). När Efi och Michalis kom kort därefter så var det nästan fullt hus! Det var några som saknades, de är i Grekland, men det kändes ändå som många. Det räckte iaf för Malte som hade många ansikten att studera.

20140421-215310.jpg
Themos är grillmästare. Jag frågade varför spetten snurrade runt så fort på grillen och han förklarade att det är för att förhindra fettet från att hinna droppa av köttet. Of course! Smart! Vad han odlar i rören/krukorna i bakgrunden? Massor av chilifrukt!

20140421-215621.jpg20140421-215639.jpg
I sommar blir Efi mamma för första gången! Till en kille vilket är lite kul eftersom hon kör på samma mönster som vi andra. Än så länge har vi bara pojksysslingar i den generationen. Och vi kusiner är bara tjejer 🙂

Efter en heldag i Limassol åkte vi hem till Paralimni igen. Jag tyckte givetvis att det var roligt att träffa min familj, speciellt min farmor, men jag tyckte att det var ännu roligare att Malte fick träffa dem. Han är nu fylld av en massa nya intryck och jag vet att han kommer prata och fråga mycket om alla under dagarna framöver. Det här väcker en massa hos honom vilket är spännande!

2 thoughts on “Utflykt västerut.

  1. Mysigt med släktträffar! Ibland tänker jag att det kanske är bra att man bor en bit bort från sin släkt, för det blir ofta väldigt glatt och festligt när man väl ses! Kan Malte förstå grekiska?

  2. Du kan ha rätt! Fast den där vardagliga kontakten tycker jag är ovärderlig också.
    Malte har lärt sig några ord men inte så mycket mer än så. Ännu!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *