Det här med kakstämplar ska man väl prova.

Anton fyller ett år på söndag så då har vi bjudit in familjen på lite fika. För att inte ha för mycket bakning att göra i helgen (jag är dessutom ensam hela lördagen då J springer Lidingöloppet) så bestämde jag mig för att småkakorna skulle få bli mitt och Maltes traditionella (fyra fredagar av fem får väl räknas som en tradition?) fredagsbak. Jag tänkte att Malte inte skulle tycka att småkaksbak skulle vara så roligt så för att hotta upp det hela lite så hade jag köpt hem kakstämplar från Clas Ohlson. Jag hade inte testat sådana tidigare så varför vänta?

Jag letade fram ett recept på kakor som inte skulle flyta ut för mycket, då försvinner ju själva stämpeln, och det första stället jag letade på var min kompis Elins blogg Elins bakficka. Hon är grym på att baka, det jag gillar mest med hennes bakblogg är att hon bakar ”vanliga” grejer som man som vanlig ”lagombakare” gärna kan göra på hemma, samtidigt som hon också testar lite svårare grejer, avancerade tårtor osv, som jag älskar att se bilder på men som jag själv inte har möjlighet att testa då klängiga barn utefter benen inte är optimala bakförhållanden.

På Elins blogg hittade jag detta recept och smaken på dessa blir väldigt lik mördegskakor, trots att de innehåller både florsocker och ägg. En basickaka skulle man väl kunna kalla det, som funkar bra till ett kalas med andra bakverk som är lite tyngre. Då är en lätt liten kaka god att bryta av med. Tycker jag i alla fall! 🙂 Att få till själva stämplingen var dock inte helt enkel. Vi började med att trycka den ganska hårt ner i kakorna, då jag trodde att det behövdes för att mönstret skulle synas efter gräddning. Då fastnade dock kakdegen i silikonet och vi fick göra om flera gånger. Efter första plåten såg jag dock att Elin ju hade rätt, den här degen flöt inte ut speciellt mycket, så det räckte att trycka ner stämpeln så där lite lagom. Då lossnade degen också lite lättare.

Om Malte tyckte att det var roligare att baka med stämplar? Njäe. Han hade nog egentligen tyckt att det var roligare att rulla, platta till och lägga i en liten syltklick. Nu när jag tänker efter…

2 thoughts on “Det här med kakstämplar ska man väl prova.

  1. Om man vill kan florsockra stämpel eller själva kakan lite också så lossarnar det lättare.
    Kul att du använde ett recept från bloggen 🙂
    Blir alltid lika chockad när någon faktiskt läser (än mindre bakar något)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *