Lussefirande!

Nu är den igång på riktigt! Julen! För mig är lucia startskottet på julen och även om det inte är riktig lucia förrän imorgon så har ju alla småbarnsföräldrar med mig varit på luciafiranden den här veckan. Maltes förskola körde sitt firande idag så han var ledig igår istället så att han skulle kunna vara med idag. Det är roligt att se vilken skillnad det är från år till år. För ett par år sedan så satt han mest bara tyst och tittade på alla föräldrar som stod och glodde. I år, när han tillhör de äldsta barnen, så sjöng han med i varje rad.

IMG_4086

Jag vill verkligen inte vara en gnällig mamma eftersom jag vet att ett luciatåg innebär en hel del jobb från pedagogernas sida, men det finns en liten punkt som jag varje år blir lite irriterad över. Det är att de envisas med att barnen ska sitta framför förskoleväggen, liksom ner i en sänka. Alla vi föräldrar står och trängs med varandra men det är långtifrån alla som ser något. Jag och J stod längst bak med Anton i vagnen och såg ingenting. Ibland trängde jag mig upp i massan och såg någon skymt om jag sträckte på mig riktigt mycket, men annars fick vi nöja oss med att lyssna på skönsången. Och det är inte tråkigt bara för oss föräldrar. Barnen står ju och letar efter sina föräldrars ansikten, de vill ju inget annat än att sjunga för oss. Bättre är det på sommarfesten. Då samlas alla barnen och pedagogerna uppe på en kulle och sjunger, då ser alla allt!

IMG_4073Ni ser barnen där bakom alla föräldrar. Nedanför den lilla backen. 

IMG_4070

Efter luciasången så gick vi hem till oss för lite lussefika. För en gångs skull så var jag nöjd med det jag hade bakat. I vanliga fall så är det alltid någonting som jag vill ändra på, någonting som jag ska göra annorlunda till nästa gång, men den här gången var jag helnöjd både med kolor och saffranskrans. Supergott! Vi provade årets glögg också, med smak av lavendel. Jag värmde upp glöggen och jag vet inte om det var det som gjorde hela skillnaden men jag kände inte ett smack av den lila blomman. Det smakade som helt vanlig glögg.

IMG_4092IMG_4091IMG_4069

Den här saffranskransen bjöd jag på idag. För ett par veckor sedan instagrammade en tidigare ”kollega” en bild på den här och jag bad om receptet direkt. Det var Icas eget recept på saffranskrans med äpplen och mandel. Jag har aldrig gjort en krans förut men det var väldigt tacksamt att göra. Svårt att inte få saftig liksom. Speciellt inte när man har i både mandelmassa och äppelbitar… Här kommer receptet! Mitt tips i jul är att ni gör den här för den var verkligen så himla god. Men ni kan nöja er med att göra en halv sats deg. Den där andra kransen får åka in i frysen… 🙂

150 g rumsvarmt smör
50 g jäst
5 dl rumsvarm mjölk
2 påsar saffran (à 1/2 g, till 2 kransar)
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
840 g vetemjöl (ca 14 dl, till 2 kransar)

2 äpplen
100
 g sötmandel
100 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
200 g riven mandelmassa
ägg till pensling
pärlsocker till garnering

Skär smöret till degen i tärningar. Smula jästen och blanda med smörtärningar, mjölk och saffran i en bunke eller en köksmaskin med degkrok. Tillsätt socker, salt och mjöl, men spara 1 dl mjöl (ca 60 g, till 2 kransar) till utbakning. Arbeta degen 15 minuter i maskin eller 20 minuter för hand. Låt degen jäsa under bakduk 1 timme eller till dubbel storlek.

Sätt ugnen på 175°C. Skala, kärna ur och finhacka äpplena. Hacka mandlarna. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela degen i 2 lika stora delar (för 1 sats). Kavla ut varje del till en 1 cm tjock rektangulär platta. Bred smöret över degplattorna. Strö över hackade äpplen, socker och mandelmassa. Rulla ihop degen och fäst ändarna vid varandra så det blir en ring. Lägg över på en bakpappersklädd plåt. Klipp snitt i degringen med ca 2 cm mellanrum. Vik snitten åt sidorna så att fyllningen syns. Jäs under bakduk i 20 minuter. Pensla med uppvispat ägg. Strö över hackad mandel och pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen 25–30 minuter, tills kransen fått en gyllene färg. Låt svalna på galler under bakduk.

IMG_4066 IMG_4065IMG_4067

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *