En dag i skolan.

 Rast i regn med varken regnkläder eller stövlar. Oruttad som få.

Ända sedan Malte började i skolan har han kanske inte tjatat men åtminstone frågat ett antal gånger om när jag ska komma och hälsa på. Ända sedan dag ett har pedagogerna påmint och uppmuntrat alla föräldrar att komma och tillbringa en dag med barnen, det finns inte ett hembrev det inte har stått info om det, så mest för att göra Malte glad så tog jag en semesterdag denna torsdag och hängde med Månen. Självklart lyckades jag pricka in höstens regnigaste dag, men det var nog dagens enda negativa. I övrigt var det fantastiskt givande och roligt att hänga med Malte och alla hans klasskompisar och pedagoger! 

Visst, jag har fått ta del av hur förskoleklassens dagar ser ut i hembreven, men det är ju inte alls samma sak som att uppleva det själv. Rutinerna. Samlingarna. Leken. Konflikthanteringen. Jag visste självklart i teorin vilket hästjobb våra pedagoger varje dag gör med våra barn, men det blir så mycket tydligare och konkret när man får se och vara med själv. Tänk att hålla i en grupp en hel dag. Hålla dem i schack. Ta varje konflikt och inte låta någon glida igenom. Allt i en lugn ton. I det där ständigt närvarande surrande ljudet. Maltes grupp är en ganska lugn sådan men även när de är tysta är det ju ganska stimmigt. Jag var ju helt slut efter bara några timmar och när jag väl fick en kaffe efter lunch så var det typ den godaste jag druckit någonsin. 

Förutom att jag är ännu mer imponerad av pedagogerna än tidigare så har dagen också givit mig en mycket bättre bild av vilka barnen i Maltes klass är. De barn som kommer från hans förskola har jag ju koll på men den ”nya” barnen visste jag knappt vad de hette innan jag fick hem skolkatalogen. Efter idag har jag ännu bättre koll och det känns väldigt viktigt att ha så det är jag väldigt glad över. Lite poppis bland barnen blev jag också, förutom Malte så var det hela tiden andra barn som ville hålla i handen, sitta i famnen eller berätta historier. Rasten bjöd på den överraskande nyheten att en flicka i den andra gruppen är ”kär” i min son och därför jagade honom över skolgården för att komma åt och ge honom en puss. Han kom gråtandes fram till mig efter en stund och berättade att han hade blivit lurad av flickan som, istället för att viska en hemlis i hans öra, hade pussat honom på kinden. Med munnen mamma!  Det tyckte han inte om! Senare på eftermiddagen möttes vi också av denna gåva på hans hylla. Fint ändå, även om Malte tycker att det var lite obehagligt 🙂

   

3 thoughts on “En dag i skolan.

  1. Vi har aldrig blivit uppmuntrad att vara med en dag, men jag brukar ju vara med en dag varje termin, det har jag varit på dagis också, tycker det är ganska skoj. Tyras fröken sa att det var lite synd att inte fler föräldrar är med en dag i förskoleklassen, och det kan jag hålla med om. Man får bilda sig en egen uppfattning om saker och ting som annars kommer genom pedagogernas perspektiv i hembrev eller barnens perspektiv genom Tyra. En ny kompis som inte vågat komma hem och leka hos oss eftersom hon inte känner oss sig innan vågar nu komma hem till oss också, så man blir verkligen tjenis med barnen. Även fast alla typ hela dagen frågade varför jag var där. Jag ska garanterat vara med i ettan sen en dag också, spännande att se vad som skiljer lågstadiet från 6-års.

  2. Hälsa Tyras fröken att föräldrarna i grannskolan nästan UPPMANAS att komma och hälsa på en dag :). Det var en mamma i granngruppen igår också så jag tror att de har besök lite då och då. Givande för alla, precis som du skriver: för föräldrarna, pedagogerna och alla barn i gruppen. Det är lättare att utveckla och utvecklas i en miljö där man har en massa trygga och bekanta ansikten 🙂
    Jag kommer också hälsa på igen, det var ju kul ju!

  3. Sjukt gulligt med kärleksförklaringen, ju. Även man kanske inte vet vad man ska göra med den informationen när man är sex år…
    Jag har kunnat vara med halvdagar i I:s klass vid två tillfällen. Väldigt fascinerande hur allt funkade där. Deras lärare har rutiner och turordningslistor för ALLT, så att det ska vara rättvist.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *