Green Monday.

Usch, jag går och lägger mig med samma klump i magen ikväll som igår och det är inte skönt alls. Då talar jag inte om klump av oro utan jag har ätit alldeles för mycket, och alldeles för tätt inpå läggdags, och det är verkligen ett i-landsproblem, jag vet, men usch vad obehagligt det är att gå och lägga sig helt proppmätt. För proppad är ett ganska målande ord för hur jag känner mig. Jag har suttit framför ett fat hela kvällen, fyllt med dhakhtila och bourekia, och då bara kan jag inte låta bli att plocka i mig tills illamåendet sätter stopp. Det är det enda som kan hejda mig. Illamående eller att delikatesserna tar slut… 

  

Idag har det varit röd dag här på Cypern då vi firat Green (eller Clean) Monday – den första dagen på fastan. Just att fasta gör nog bara den allra äldsta generationen nu för tiden men Green Monday firar alla genom att träffas, gärna utomhus, och så äter man så klart. Man äter en massa grönt, ett bröd som heter laganes och så grillar man fisk och skaldjur. En tumregel är att man inte äter något djur som har blod i sig. Vi nöjde oss med ett ganska simpelt firande och grillade räkor och lax. Vi hade lite otur med vädret idag, med starka vindar från alla håll och kanter, så vi åkte inte på någon utflykt som man annars gärna gör, utan vi nöjde oss med att äta på altanen 🙂

  På väg till lekparken. Notera de små fina bladen på fikonträdet som om några veckor är stora som pingisracket 🙂
Vi försökte oss också på lite traditionsenlig drakflygning men det var smått omöjligt att få upp draken i luften då opålitliga kastvindar gång på gång slängde ner den i marken. Men det var värt ett försök, om inte annat för att få skratta lite! 

   
    
   

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *