Dag 2 – halva Manhattan och Frihetsgudinnan.


Empire state Building

Jag är slut som artist! Vi gick ut hårt idag, lite oplanerat, och med en värmebölja på det (det slogs ett gammalt värmerekord från 1936 i Central Park idag) så är vi helt färdiga för idag och klockan är inte mycket kan jag meddela. 

Ingen av oss sov speciellt bra inatt (kan folk sluta tuta i sina bilar hela tiden tack?) så vi var uppe med tuppen och gav oss ut på New Yorks gator redan klockan sju imorse. Det var dagens absoluta höjdpunkt faktiskt då det var urmysigt att promenera söderut innan folket hann ut. Turisterna låg och sov så det var bara vi och de som skulle till jobbet. Solen låg fortfarande lågt så vi gick i skuggan med målet att pricka in en del på listan, och det gjorde vi med råge! 

Vi bor i höjd med Empire State Building, på 39th, och traskade söderut därifrån. Det första vi passerade på ”turistlistan” var Flatiron som var så mycket coolare i verkligeheten än på bild. Det berodde på detaljerna i väggarna, snirklet, som vi inte sett tidigare. Efter det åt vi frukost vid Union Square Park.

Union Square Park


Flatiron Building

Med på listan låg Chinatown och Little Italy. Enligt kartan passerade vi den senare men vi missade nog hardcorekvarteren för så himla tydligt Italien var det inte direkt. Chinatown däremot, den var svårt att missa. Och förstå mig rätt, det var ju väldigt coolt att komma till en stadsdel där skyltarna på husen står på kinesiska och 95% av alla vi mötte var asiater, men fy fan vad det luktade illa. Vi kom ju tidigt så de häll precis på att ställa fram alla råvaror till försäljning utmed husväggarna och jag kan inte rå för det, jag gillade inte lukterna. Vissa var spännande, men mycket var urk…

Efter en stund kom vi fram till ännu en punkt på listan: Brooklyn Bridge. Min plan är att vi ska gå över den någon gång den här resan men idag nöjde vi oss med att bara gå förbi brofästet, och det var coolt nog. Den är ju häftig!Brooklyn Bridge

Vi fortsatte ner till Financial District, gick en bit på Wall Street och hamnade tillslut längst ner i Battery Park tillsammans med en massa guidade grupper – härifrån tar man färjan till Frihetsgudinnan. Varken jag eller J var sugna på att åka dit, vi tyckte att det räckte att sitta en stund i skuggan och titta på utsikten. Det är väldigt vackert där nere.


Frihetsgudinnan står där ute i vattnet, jag lovar!

När vi var här nere var det svårt att låta bli att gå förbi Ground zero och titta på minnesmonumenten för alla de som dog den 11 september. De två poolerna var mycket större än vad jag hade trott, och inte alls så stillsamma som jag inbillat mig med vattnet som liksom rasar ner i botten.


9/11 Memorial Pool

När vi avverkat allt detta kände vi att en lokal med rejäl luftkonditionering skulle passa oss utmärkt för oss, så vi gick in på Century 21 för att shoppa. Eller, J gick därifrån med fyra kassar och jag noll. Otroligt stort varuhus så vi var nog där inne i ett par timmar och lagom till att vi var klara började våra telefoner plinga med oroliga meddelanden som undrade om vi mådde bra. En man hade tydligen kört in i folkmassan på Times Square. Jätteläskigt eftersom vi ju var där igår, nu var vi dock långt därifrån!

Jag lämnade min fitbit hemma i Sverige så jag vet inte hur långt vi har gått idag men jag skulle tippa på att vi har avverkat ett par mil idag, i 32-gradig värme, så vi är möra ikväll. Imorgon ska det bli svalare. Till och med lite molnigt. Ingen av oss kommer klaga! 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *