Baksuget stillat – butterkaka med blåbärsfyllning och Leilas kolasnittar.

Det har inte bakats så mycket den senaste tiden och det beror nog mycket på sommaren. Jag har nog aldrig ätit så mycket kakor på så kort tid som jag gjorde under den här semestern, men de köptes från affären. Inget ont om köpekakor, det finns otroligt goda sådana på kakhyllan på Coopen, men det är något speciellt med att baka själv.

Den här helgen bakade jag en butterkaka efter ett recept jag fick av Sofia för ett par år sedan. Superenkelt men blir ändå lite lyxigare än ”vanliga” bullar. Man gör en vanlig vetedeg på ett halvt paket jäst, smetar ut blåbärssylt istället för kanel/smör/socker, rullar ihop och skär i ett antal bitar som man ställer ner i en springform. Spritsa i vaniljkräm och in i ugnen – gott och enkelt.

20120826-214105.jpg20120826-214121.jpg

Förutom bullen så slängde jag också ihop en plåt kolasnittar. Leilas för att vara exakt. Jag har gjort dessa så många gånger – inte bara för att de går snabbt och innehåller ingredienser man har hemma utan också för att de blir så väldigt goda tack vare ingefäran och sirapen. Lite sega inuti.

Ingredienser
100 g mjukt smör
1 dl strösocker
2 msk ljus sirap
2.25 dl vetemjöl
0.5 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
1 tsk malen ingefära

Vispa ihop smör, socker och sirap. Blanda ihop de torra ingredienserna och rör ner i sockersmeten. I det här skedet lägger jag till lite mjöl så att det blir en bra ”kakdegskonsistens” så att man sen kan dela upp degen i tre och rulla ut i rullar. Lägg över på plåt, platta till lite med en gaffel för mönstrets skull och rutsch in i ugnen i ca en kvart. Håll koll på kakorna mot slutet, det går fort! När plåten har stått ute i ett par minuter så skär ut kakorna på snedden, låt kallna och ät upp!

20120826-214152.jpg

4 thoughts on “Baksuget stillat – butterkaka med blåbärsfyllning och Leilas kolasnittar.

  1. Oj, Elin du ska nog inte gå in på min blogg på ett tag! 🙂

    Glöm inte att du är grym!

  2. Så fort jag får äta igen (och när jag får ”unna” mig) så ska jag lätt(!!) baka butterkaka!

    Tack, är så otroligt glad för allt peppade och glädjerop jag får. Tack!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *