Astrid Lindgrens värld.

Redan förra sommaren pratade vi om att vi skulle åka till Astrid Lindgrens värld i Småland men det blev aldrig av. Kanske berodde det på att jag var höggravid. Hur som helst så var det verkligen perfekt tajming att göra det just i år. Malte har väldigt bra koll på Astrid Lindgrens sagor och karaktärer och Anton är precis i en sån ålder då han är stor nog att finna underhållning i att titta på andra, samtidigt som han fortfarande är så liten att han kan sitta i vagnen timme efter timme. Hade han varit några månader äldre och kunde gå, ja då hade besöket kanske inte varit lika härligt… 🙂

Jag var på ALV som liten, jag tror att jag var sex år gammal, och jag har tyvärr inga levande minnen därifrån. Jag minns att jag tyckte att det var kul men vad som egentligen var så kul kommer jag inte ihåg. Det ska bli intressant att se framöver om Malte kommer minnas dessa två dagar när han blir större. Just nu har jag så svårt att se att han skulle glömma med tanke på hur himla kul han har haft, men det är klart, han är ju trots allt bara fem.


I väntan på att Pippi Långstrump ska dyka upp på Villa Villekulla.

Pippis pappa, som för övrigt inte längre är negerkung utan söderhavskung (bra där!) kom i världens häftigaste sjörövarskepp. Malte var mäkta imponerad.

På ALVs hemsida rekommenderas att man ska ta sig tiden att vara där i två dagar. Vi köpte tvådagarspass och det var precis lagom. På en dag hade vi aldrig hunnit med allt vi ville se, det hade varit alldeles för stressigt. Med två dagar så hinner man med att ta allt i skön takt och så hinner man återvända till favoriterna. Jag hade inte trott att Malte skulle vara så intresserad av att titta på alla teatersnuttar men det var han. Därför såg vi till att dels se alla tre ”huvudnummer” som bjuds (Pippi går på cirkus, Emil och soppskålen och Ronja och Birk – sista vildskriket) och dels alltid komma till alla hus lagom till att karaktärerna enligt schema skulle vistas där. Då drog de nämligen till med teatersnuttar, som t ex när Madicken hoppade från taket med ett paraply ovan.


Emil är den som drar mest publik om man ska gå på sittplatskapacitet. Pippi kommer tvåa. Här är det fullsmockat lagom till ” Emil och soppskålen”. Den missade jag tyvärr då jag fick passa en sovande Anton uppe i eklunden. Helt ok med lite skugga iofs men jag hade gärna velat se teatern som enligt både Malte och J var väldigt bra.

Mattisborgen bjöd på den sista föreställningen för oss på Dag2. Den här gången fick J hålla sig undan. Anton var visserligen vaken men solen gassade över publiken så han fick hoppa över. Mattisborgen har i mitt tycke de coolaste och mest genomarbetade miljöerna. Till skillnad från alla andra hus, som är ganska små, är detta stort stort med flera våningar både ovan och under mark.

Malte hade hårdstuderat kartan redan i våras när den kom som reklam i brevlådan. Han fick själv bestämma i viken ordning och när vi skulle titta på alla sagohus och vad som skulle hoppas över. Kajsa Kavat till exempel, henne struntade vi i :).


Nöjd gladskit med hamsterkinder i vagnen. Jäklar vad han fick sitta där mycket men han var nöjd ändå tack och lov. Korgen under var fullpackad med diverse så det var lite skönt att ha med ett barn i  vagn. Har man äldre barn som inte åker vagn kan man hyra en skrinda för tjugo kronor. Mycket behändigt. Jag såg allt möjligt i de där skrindorna, allt ifrån en hög ryggsäckar, till en bäddad med kudde och täcke. Många (rutinerade gissar jag) hade kylväskor i sina skrindor. Smart!

Vi åkte till ALV direkt efter frukosten på morgonen och var framme lagom till lunch. Det visade sig att vi inte skulle vara ensamma om att vara hungriga vid tolv… doh! Det var mao i stort sett fullt på alla lunchställen, långa köer var devisen. Visa av erfarenheten från Dag1 så svängde vi förbi Kvantum innan öppning Dag2 och köpte med oss lunch att äta på en picnicfilt lite senare. Det var smidigast så, att bara sätta oss ner att äta när vi kände att vi hade lust, utan att behöva anpassa oss efter andras matklockor.

Nils Karlsson Pyssling spelas upp av duktiga skådespelare. Det var genomgående för hela Astrid Lindgrens värld. Alla karaktärer var duktiga på scenen men också duktiga på att småprata med alla barnen efteråt. De höll sig alltid ”in character” så om man stötte på någon Astridfigur någon annanstans på området så kunde man lita på att det inte var en ”skådis på rast”.

Malte provar på livet som pyssling.

En något suddig Karlsson på taket. Detta är en karaktär jag i vanliga fall tycker väldigt illa om men här kunde jag inte låta bli att älska. Den här skådespelaren var som klippt och skuren för sin roll och gjorde den oerhört bra!

Vi kommer definitivt åka tillbaka till Astrid Lindgrens värld, om inte annat när är Anton är lite större och kan tycka att det här är roligt. Då har det gått några år så kommer nog Malte också kunna uppskatta nya saker som han inte lade märke till nu. Jag ser redan fram emot det, det här var två helt grymma dagar som jag helt klart vill göra om!

4 thoughts on “Astrid Lindgrens värld.

  1. Jättefina bilder ! Och intressant läsning om ALV 🙂
    Fortsatt trevlig sommar.
    /Martina

  2. Pingback: Årskrönika 2014. | tantalexandra.se

  3. Pingback: Astrid Lindgrens värld. | tantalexandra.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *