Fredagsbesök och saffransdeg.

IMG_3955 IMG_3953

En så här koncentrerad, på gränsen till tom, blick får man när man äter chokladboll för första gången i sitt liv. Jag tror att han har funnit chokladguden. Jag kan för övrigt meddela att Malte aldrig skulle ha fått en hemgjord chokladboll när han var fjorton månader men jag antar att det är andra regler som gäller med tvåan. Några delicatobollar skulle han iofs inte få smaka men allt som är hembakat känns ok. 🙂 Att han dessutom fick äta dem i sällskap av mina föräldrar som kom hit spontant för att äta fredagskyckling, ja det var ju bara en bonus.

IMG_4241.JPGIMG_4243.JPG

Förutom chokladbollsbak så ägnades veckans fredagsbak åt saffran. Jag känner mig väldigt redo att ge mig in i juldimman. Julgodis kommer jag nog inte baka nåt i år, jag känner inte alls för det, däremot får en massa juliga mjuka kakor testas här i köket. För att inleda julkänslan så körde vi på saffransbak, det är ett säkert kort. Lika gott varje gång. Jag ville helst bara göra saffransbullar med fyllning men Malte ville göra lussekatter i skojsiga former så vi kompromissade och gjorde dubbel sats. Hälften med mandelmassefyllning och hälften som vanliga ”släta” klassiska lussekatter. Jag gjorde klassiska alltså, Malte var lite mer kreativ än så så klart.

IMG_3939 IMG_3940 IMG_3942

Nätet kryllar ju av massor av recept på saffransdeg, man ska ha grädde i, kesella eller baksirap. Och det blir ju gott, det kan jag inte förneka, men idag körde jag på ett helt vanligt enkelt recept med ingredienser man alltid har hemma och det blev precis lika saftigt och lika gott.

Det här hade jag i en sats:
50 g jäst (röd)
5 dl mjölk
125 g smör
2 påsar saffran
0,5 tsk salt
1,5 dl socker
ca 14 dl mjöl

Smält smöret (fast nu hävdar min mor att man aldrig ska ha smält smör i en vetedeg utan man ska klutta i rumsvarmt i degen när den blandas. Ska testas!) och häll på mjölken. Se till att den är 37 grader och häll över den nersmulade jästen. Börja med bara lite vätska så att jästen ”smälter” och häll sen över resten. Häll i saffran och resten av ingredienserna. Ta det lugnt med mjölet, har man otur så är 14 dl för mycket, det beror på mjölets kvalitet. Låt degkroken jobba degen blank och fin och lägg åt sidan att jäsa under duk.

Jag brukar göra knutar när jag bakar men nu körde jag på vanliga ”rullar”. Dessa skulle givetvis fyllas med min favoritmassa; mandelmassa. Mmmmm. Jag vispade ihop 125 g smör och 150 g riven mandelmassa som jag smetade ut på de två utkavlade rektanglarna och rullade ihop till två rullar. Det räckte till ca 40 bullar som gräddades i 225 grader i ca 10 minuter. Klart! Ät!

IMG_3944

4 thoughts on “Fredagsbesök och saffransdeg.

  1. Smält smör = mer vätska = mer mjöl = torrare bulle

    När man tänker på det så så känns allt helt logiskt! Vem började smälta smöret och har lurat oss i så många år?

  2. Åh vad goda de ser ut. Ska nog göra mig en sats saffransbullar med mandelmassa jag med, fast sen lär det väl bli jag som käkar upp dem också. Resten av familjen verkar inte gilla saffran (väldigt konstigt!)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *