Öster Malmas Torpestalimpa.

IMG_4865

När det var dags för midsommarlunch så tyckte jag att det var dags att dra fram och damma av ett gammalt recept på en dundergod filmjölkslimpa som jag inte har bakat på flera år. Filmjölkslimpa är ju så himla gott eftersom det ju, hallå!, är fullt med sirap. Godis mao. Det som skiljer det här receptet mot andra filmjölkslimpor jag har testat är att det är en massa kross i. Gottgottigottgott. Det tappar ju inte texturen under gräddningen utan fortsätter vara hårt och tuggknaprigt.
Receptet fick jag för några år sedan av Js farmor som hade plockat med sig receptet när hon hade ätit mat på Öster Malma i Sörmland. Här kommer receptet för den som kan vara intresserad:
1 l filmjölk
7 dl vetemjöl
2,5 dl rågkross
2,5 dl vetekross (jag bytte mot havrekross, hade inte vete hemma)
2,5 dl vetekli
2 dl hela linfrön
2 dl solrosfrön
3 dl russin (kan man ju byta ut mot ex aprikoser om man hellre vill?)
3 dl mörk sirap
1,5 msk bikarbonat
1 tsk salt
Blanda alla ingredienser och häll ner i två smorda formar. Ställ in i 150 grader och grädda i 90 minuter. Så himla gott, jag lovar!

2 thoughts on “Öster Malmas Torpestalimpa.

  1. Pingback: Otur. | tantalexandra.se

  2. En jättegod limpa. Har ätit den på Östermalma herrgård . Nu i helgen på Vrena dagen hade en kvinna bakat denna limpa och sålde på marknaden. Köpte förstås

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *