SurAlex har vaknat!

  

Idag är det J som lämnar och jag måste säga att jag ääälskar det! Jag älskar att stå i badrummet och göra i ordning mig och inte behöver ägna en tanke åt att fixa frukost åt barnen eller åt att klä på det yngsta barnet. Jag älskar att sitta på bussen tidigt innan trafiken har kommit igång sådär på riktigt och jag älskar att vara först på kontoret. Larma av, tända överallt och brygga kaffe alldeles för mig själv. En otroligt bra början på dagen :).

I övrigt så ligger tankeverksamheten mest på Malte just nu, som ju har börjat i förskoleklass. Det är en väldig omställning där alla barn försöker hitta sin plats i gruppen. Både jobbigt och spännande. Och så stör jag mig på ett par saker på skolan. Så klart! 😉 Dels på att de gång på gång, i varje infobrev, uppmanar alla föräldrar som kan att lämna sin barn tidigast 08.45 på måndagarna. Vi lämnar en timme tidigare än så och jag tycker inte att jag ska ha dåligt samvete för det så den informationen undanbedes tack så mycket. Dels stör jag mig på blanketten vi behöver fylla i där vi antingen kryssar i att vi själva ordnar matsäck åt barnet vid utflykter, eller så kryssar vi i att skolan får stå för matsäck men att vi då behöver bistå med tom matlåda, bestick och vattenflaska vid varje tillfälle. Jag står som ett frågetecken. Skolan ska ju vara avgiftsfri, det har vi alla koll på, så jag förstår inte varför man ens öppnar för möjligheten för att barnen ska ha med sig matsäck hemifrån. Jag kan ju knappast uppge att Malte ska ha pastasallad från skolan när jag vet att hans kompisar kommer ha med sig annat gott hemifrån. På så här sätt kan skolan fortsätta mena att den på pappret är avgiftsfri, och att det alltid finns alternativ för de som inte har råd, men i realiteten så vet de att föräldrarna ju kommer välja att ta med matsäck hemifrån och att de själva slipper bekymret med det. Katching!  Det stod dessutom en rad i brevet att det är barnen själva som vill ha med sig mat hemifrån och det förstår jag inte alls. Vart skulle barnen få det ifrån då de i förskolan är vana vid att pedagogerna bara har med sig grejerna i ryggan. De vet ju inget annat!

Förstå mig rätt, jag har inga problem med att skicka med barnen matsäck. Det jag stör mig på är att man försöker få det att låta som att vi föräldrar har ett val när vi i själva verket inte har det. Vi vet ju att skolan vill slippa mecka med det där och den där eleven som inte har råd med matsäck hemifrån får fortsätta sitta utpeckad med skolans pastasallad. Fult av skolan!

Så nu har jag fått ur mig mitt lilla missnöje. Pedagogerna verkar åtminstone riktigt riktigt bra och det är ju det allra viktigaste.

2 thoughts on “SurAlex har vaknat!

  1. Vi har inget val, matsäck ska med hemifrån. Om nått barn glömt så finns en backup från skolan. Nu har jag själv inget emot att skicka med matsäck, mest för att Tyra verkligen älskar det där med att ha egen mat. Men dina tankar är värda att fundera på, att inget i skolan ska göras mot extra avgift. Matsäck ersätter ju mellis så rent praktiskt vore det inga problem att fixa fram macka och frukt till alla barnen från köket. Jag tycker du ska stå på dig och ta upp frågan på föräldramöte, höra lite hur andra resonerar. Vi ska ha med matsäck en gång i veckan, men inte lunch utan förmiddagsmellis. På vissa skolor vet jag att barnen ska ha med egen frukt varje dag, men änsålänge inget sånt.

    Jag tycker att kraven på en som förälder tog typ tusen steg uppåt i förskoleklass, miljarder saker känns det som att vi som föräldrar nu har ansvaret för. Men man vänjer sig kanske?

  2. Jag önskar att jag orkade ta fajten om det, för jag tycker inge att det är rätt, men jag håller tyst. Däremot blev det så att jag kryssade i att skolan får fixa lunchen. En tyst protest. Dels slipper jag komma ihåg att fixa själv, dels tänker jag att jag kanske kanske gör en solidarisk handling mot de föräldrar som väljer skollunchen för att de inte har råd med annat. Allra helst hade jag hoppats på att alla föräldrar valde så, och att skolan struntade i att öppna för att ge föräldrarna några alternativ. Kanske ett annat läsår!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *