Desserter och bakverk på Restaurangakademien.

När jag fyllde år för några veckor sedan fick jag en bakkurs i present. Desserter och bakverk med Daniel Roos på Restaurangakademien. Först fick jag nästan en klump i magen då jag föreställde mig att det bara var duktiga Hela Sverige bakar-kandidater som skulle gå en sån kurs men efter att ha läst lite på hemsidan kände jag mig lite lugnare. Det här skulle bli kul!

Vi var arton förväntansfulla deltagare som samlades imorse. Efter en presentationsrunda så visade deg sig att det var väldigt blandat när det gällde bakgrund. Några jobbade i restaurangbranschen men kände att de hade en lucka kunskapsmässigt när det kom till desserter, några var oerhört intresserade av både matlagning och bakning ville lära sig mig, och några var som jag – brukar baka efter recept, gärna med Sju små kakor till hands, och såg detta som inspirerande och lärorikt 🙂

Vi delade upp oss tre och tre och började sen baka ur vårt lilla receptkompendium. Det blev full rulle direkt och i början blev jag stressad bara av att inte hitta i köket. Det är ju så mycket grejer man behöver när man ska baka nån dessert med typ sju olika moment! Bunkar, slickepottar, vispar, kastruller, vågar, paletter… och ingredienser förstås. Och så en massa ugnar, torkskåp, kylar och en helt fabulous chockfrys. Den var ju helt fantastisk, en sån liten en med minus 39 grader skulle man ju ha hemma.

Mitt team om tre valde att göra citrontartletter (fantastiskt goda!) och en tårta med olika sorters mousser osv. Den senare glömde jag ta bild på men finns med i bakgrunden på ett par foton. Ser ut som en vanlig tårta med chokladglaze och färska bär på 🙂 Mitt team blev lite överraskande känt hos Daniel som de som slarvade och stökade ner sin arbetsbänk mest, vilket är lite lustigt eftersom jag vanligtvis är den som får skäll för att jag städar undan så mycket medan det lagas mat. Annat var det idag kan jag säga, jag hade inte tid. Eller fokus. 😉Tartletter med mandelkräm, äppelkräm och havresmulor

Citrontartletter med vaniljbavaroise, närmast i bild. Dessa gjorde mitt team och vi var visserligen inte alls subjektiva men vi var rörande överens om att de var åtminstone topp tre av allt som bakades idag.

Chokladtart med vaniljkräm, hallontapioca och färska bär.

Chokladtart med chokladkräm, yuzufluid, marshmallows och kokosgelé

Chokladbrowniebotten, mangopannacotta, chokladmousse och lakritskräm. En av mina favoriter.

Modern tiramisu medkörsbärspannacotta, mascarponemousse, körsbärsflarn, kakao/kaffebönorflarn och marsalaglass

Banansorbet med dulceymousse på chokladbrowniebotten

Mjölkchokladbavaroise på pecanbotten med mjölkchokladglass och kolakräm

Hallonbavaroise med hallonglaze på limebotten, gräddfilspannacotta och bryntsmörcurd. Den här hade tydligen varit uppe som kandidat till nobeldessert för nåt år sedan men föll på att någon påpekade att den såg ut som en falukorv 🙂

Jag missade att fota allt ordentligt men jag tror att allt finns med i bakgrunden någonstans. T ex vår  Windy Pralinétårta med mangogele, passionsfruktspannacotta och choklad- och mandelbottenkrisp. Också i bakgrunden kan man säkert hitta en
Hallonkompott, hallonpannacotta och hallonbavaroise på pistagebotten och

Tartletter med lakritskräm och hallonbavaroise, dekorerade med browniekuber och hallonkräm. 

När vi alla hade lagar våra bakverk ställdes de upp på fat för fotografering. Såklart. Vi var ju superstolta!

Efter fotograferingen satte vi oss till bords för att smaka alla bakverk. Jag räknade aldrig men utgår ifrån att alla team hann få ihop två bakverk var vilket betyder att totalt tolv olika gottigheter stod framdukat. Jag kan säga att trots det gottegris jag är så orkade jag inte smaka av allt. Det gick inte. Det blev för mycket av det goda och det är ju inte ofta det sker! Bästa fikat skulle man väl kunna säga.

Ska avsluta inlägget med att ge all cred åt superpedagogiska superkonditorn Daniel Roos som lotsade oss alla arton genom den här dagen. Otroligt lugn trots att han hade typ tolv processer som gick parallellt i huvudet, det var det jag imponerades av mest faktiskt. Bra dag! 

Om jag har lärt mig något? Ja, jag har ju fått testa på några för mig nya tekniker men det jag tar med mig allra mest är ju inspiration och lust att testa själv. Behöver kanske köpa lite nya formar bara, annars kommer det inte gå alls. Prylar 🙂


2 thoughts on “Desserter och bakverk på Restaurangakademien.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *